Veikko Tarvainen Mitä kello on silloin, kun kaikki kellot ovat pysähtyneet?

Paloheinä 81,2 % – Kontula 41,1 %. Demokratian itsepuolustus?

Sata vuotta sitten moni suomalainen kamppaili kovasti yleisen äänestysoikeuden puolesta. Aika moni ei sitä enää arvosta. Ymmärrän heitä hyvin: moni kokee, ettei heillä ole todellisia vaikutusmahdollisuuksia. Varsinkin köyhät ja vähemmän koulutetut niin kokevat. Toki myös moni kriittinen koulutettu niin kokee.

 

Ei tarvitse omata kummoistakaan sosiologista mielikuvitusta huomatakseen, millaisilla alueilla äänestetään aktiivisesti ja millaisilla ei. Otsikon luvut kertovat Paloheinän ja Kontulan äänestysalue C:n äänestysprosentit kevään 2017 kunnallisvaaleissa. Ainakin pääkaupunkiseudulla eri kaupunginosien sisäiset erot ovat ylen suuria.

 

Helsingistä löytyy nyt 14 äänestysaluetta jossa äänestysprosentti oli alle 50 prosenttia ja 20 äänestysaluetta joissa äänestysprosentti oli 50 – 55 prosenttia. Äänestysalueilla asukkaita on noin 2 000 -  4 000

 

Vantaa kunnallisvaaleista 2017 löytyy 21 äänestysaluetta, joissa äänestysprosentti on alle 50 ja 12 äänestysaluetta, joissa äänestysprosentti oli 50 – 55 prosenttia. Vantaan äänestysalueilla on noin 2 000 – 3 000 äänioikeutettua

 

Kajaanin äänestysprosentti oli 49. Ja Suomesta löytyy toistakymmenkunta muuta kuntaa, joissa äänestysprosentti oli lähellä 50, mm. Kotka, Joensuu, Kuopio Vantaa.

 

Suomi olisi hyvinkin erinäköinen, jos vaaleissa nukkuvat äänestäjät aktivoituisivat. Jos joku saisi heidän toivonsa syttymään.

 

Pahinta on jos viha sytyttää heidät.

 

Demokratian kannalta kehitys on jo nyt kaltevalla pinnalla.

 

Veikko Tarvainen

 

 

https://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/kv2017/vaalipiiri/1/kunta/91

 

https://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/kv2017/vaalipiiri/2/kunta/92

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat