Veikko Tarvainen Mitä kello on silloin, kun kaikki kellot ovat pysähtyneet?

Stressitön Suomi nousuun

- Minä en saa vatsahaavaa. Minä annan vatsahaavoja.

Näin totesi eräs saneerauksia ja yrityksen organisaatiouudistuksia ahkerasti junaileva toimitusjohtaja.

Vähemmän tunnettu. Vähemmän tiedostettu stressin muoto on työntekijän tai työttömän voimattomuuden tunne, objektin eli kohteen asema.

He, jotka ovat subjekteja eli päättäjiä, sairastuvat usein harvemmin stressisairauksiin kuin ne, jotka ovat päätösten voimattomia kohteita. Päättäjät kokevat työnsä ja elämänsä mielekkääksi, tärkeäksi. He ovat tyytyväisiä, koska he voivat vaikuttaa aika paljon omaan elämäänsä – ja toisten elinehtoihin.

Vastaavaan ilmiöön törmäsi Viktor Frankl keskistysleirillä. Hän huomasi, että leireiltä selviytyi elossa todennäköisemmin hän, jolla oli joku päämäärä, tarkoitus elämällään ja uskoa siihen, että tavoitteen voisi toteuttaa.

Nykymaailmassa moni kokee voimattomuutta ja ja syvää turhautumista. Hallitus noudattaa perustuslakia vasta sitten kun siitä on sille pontevasti huomautettu. Oikeuskanseleriksi valitaan ihminen, joka ei piitannut sote-valmistelun perustuslaillisuudesta. Puhumattakaan vielä isommista asioista: kansainvälisen politiikan vaarallisista kiemuroista ilmastonmuutoksineen.

Työntekijä, jolla on edes jonkun verran vaikutusvaltaa työhönsä, on onnellisempi ja tuottavampi työntekijä. Sama pätee kansalaisiin, poliittisen tai minkä tahansa liikkeen, organisaation jäseniin.

Ikävä kyllä valta, pienikin valta on makiaa. Ja juuri ne, jotka sitä halajavat, päätyvät todennäköisemmin valta-asemiin. Vallan pienenkin delegoinnin, hajautuksen moni heistä kokee henkilökohtaisena uhkauksena. Onneksi eivät kaikki.

Valta turmelee ja täydellinen valta turmelee täydellisesti, on joku viisas sanonut. Mutta myös vallattomuus voi turmella: ihmisellä ei ole toivoa tai yhteisvastuuta, kun hän ei usko, että hän voisi vaikuttaa asioihin.

Kun tämä prosessi menee tarpeeksi pitkälle, seuraa Suuren Johtajan kaipuu.

 

Veikko Tarvainen

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat