Veikko Tarvainen Mitä kello on silloin, kun kaikki kellot ovat pysähtyneet?

Kerjäävä suomalainen vanhus

Ystäväni pistäytyi Laakson sairaalan kahviossa. Häntä lähestyi pyörätuolilla noin 70-vuotias normaalin siististi pukeutunut mies. Mies meni ystävällisesti suoraan asiaan:

- Voitteko antaa minulle kaksi euroa?

Ystävälläni ei ollut kolikoita. Ystäväni, joka ei ole tottunut suomalaisiin kerjäläisiin, hämmentyi niin, ettei jäänyt kyselemään asian perään enempää. Kumpikin poistui taholleen.

Hallituksen köyhyyspolitiikka alkaa tuottaa tuloksia. Lehdissäkin on ollut juttuja, kuinka sosiaalitoimistoihin on otettu entistä enemmän yhteyttä. kun ollaan oltu huolestuneita ympäristön köyhistä vanhuksista.

Se on jo kauan tiedetty, että köyhät usein ensimmäisenä luopuvat lääkkeiden ostoista. Vanhuudessa sellainen yhtälö on vielä vaarallisempi kuin nuoremmilla.

Sairaus, köyhyys ja vanhuus on vaikea yhdistelmä. Hyvinvointiyhteiskunnan häpeäpaalu.

Osa perussuomalaisista ja osa kokoomuslaisista kannattaa kerjäämisen kieltämistä lailla kaikilta:

https://yle.fi/uutiset/3-9113587

Voisivatko he samalla kiinnittää energiaansa myös siihen, että hallituksen politiikka ei edistäisi suomalaisten kerjäläisten lisääntymistä?

Suomalaiset vanhukset olivat aikoinaan luomassa kovalla työllä suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Vain yksi esimerkki: kun sodan jälkeen vielä rakennettiin taloja ihmistyövoimalla, naiset kantoivat tiilet muurareille puuselkäkelkalla ylimpiin kerroksiin saakka.

 Surullista on, ettemme ole halunneet taata köyhille suomalaisille vanhuksille ihmisarvoista elämän ehtoota. Jos heiltä vielä kielletään kerjääminenkin, se on loogista jatkoa kylmän käden politiikalle.

Muutama vuosi sitten ihmiset olivat järkyttyneitä, kun kävi ilmi, että osa vanhuksista joutuu mm. makaamaan pitkiä aikoja märissä vaipoissa laitoksissa. Monin paikoin tilanne ei ole muuttunut, paitsi niin, että nykyään yhä useampi sairas vanhus makaa yksin kotona märissä vaipoissaan. Mutta järkytys on poissa. Olemme tottuneet.

Käykö samoin suomalaisten kerjäläisten suhteen?

Veikko Tarvainen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Tähän ongelmaan liittyy mielestäni vahvasti yksinäisyys. Lähtökohtaisesti pidän varmana, että vanahus pärjää eläkkeellä ja asumistuella paremmin kuin köyhä keski-ikäinen tai nuorempi toimeentulotuella.

Tosin usein lienee niinkin, että eläkeläisvanhuksella olisi oikeus toimeentulotukeen mutta hän ei kehtaa/ymmärrä/rohkene tukea hakea, eikä ole niitä läheisiä ystäviä jotka rohkaisisivat ja auttaisivat - jotka olisivat niin läheisiä, että olisivat tilanteesta tietoisia. Se on ongelma.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä varten eläkeläinen jolla ehkä on isot lääkekulut ja tarvitsee hoitoja pärjäisi paremmin kuin nuori? Ei eläkeläisellä ole oikeutta perustoimeentulotukeen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sairaalassa neuvottiin viereisessä vuoteessa olevaa potilasta hakemaan tukia. Hän vaikutti hyvin nololle sellaisen ehdotuksen vuoksi, vaikka hänen hoitokulunsa olivat kalliit ja apu kotonakin tarpeen selvästi. Eivät kehtaa, kun ovat tottuneet pärjäämään vaikka eivät pärjäisikään.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kerjääviä suomalaisia on ollut koko ajan. Minun puolestani tulee saada kerjätä. Useimmiten siihen on huutava tarve ja ongelmia on ratkaisematta.

Tosin kerran annoin eräälle kerjäävälle suomalaismummolle rahaa maksalaatikkoon ja petyin kun näin hänen menevän pelaamaan antamani rahat.

Ei ikä tai kansallisuus pelkästään ole tae että kerjääminen on aina juuri sitä miltä se näyttää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei kerjäämistä voi kieltää. Olisihan täysin epäinhimmillistä ellei hädässä saisi pyytää apua. Kenelle ei saattaisi sattua, ettei ole rahaa bussiin, jos vaikka lompakko varastetaan tms. Minulle äskettäin loppui yllätten bussikortin arvolataus, eikä pankkikortilla voi maksaa, lähimaillakaan mitään automaattia, jos olisi ollut kauppojen sulkemisajan jälkeen, mitä muuta mahdollisuutta kuin kerjätä, ellei korttiraha riitä taksiin? Bussikin voi olla viimeinen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ehkä vanhus halusi vain kupin kahvia ja luotti ihmisen hyväntahtoisuuteen. Minun mielestäni pitäisi enemmän kysyä, mitä varten haluat sen kaksi euroa...tarve voi myös olla pyytäjällä oikeasti tarpeellinen ja joskus se voi olla vain kuppi kahvia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kuten jo poliisikin on huomannut, ulkomaisten kerjääjien ja kaupustelijoiden takana on rikollista toimintaa.

Pekka Pylkkönen

Ensi kerralla kehota ohjaamaan hakemaan toimeentulotukea.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412

Sieltä maksetaan kokonaan lääkärin määräämät lääkkeet, potenssilääkkeitä myöten.

On se yksi ihme maa tämä. Meillä on sosiaaliturva jota ei suostuta käyttämään ja sitten itketään kun kukaan ei auta..

Niin ja toimeentulotukea ei leikattu.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ei makseta, jos ne on yksityislääkäri määrännyt.

Pekka Pylkkönen

Vaihteli ainakin ennen kunnittain.

Mutta mutta.

Eläkkeiden tasoa ei siitä huolimatta voi säätää niin korkeaksi että jokainen eläkeläinen voisi ostaa minkä tahansa lääkityksen turvautumatta harkinnanvaraisiin tukiin kuten toimeentulotukeen. Pitäisikö minimieläke olla parisataa tonnia jotta viimeistä huutoa oleva biologinen lääkityskin saadaan ilman että tarvitsee nöyrtyä sossuun tai "valita ruoka tai lääke".

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #6

Aiemmin STM:n sivulla oli ladattavissa opas toimeentulotukilain soveltajille, josta kävi ilmi, miten lakia on sovellettava. Ehkä on edelleen, vaikka hakemukset nyt käsitelläänkin Kelassa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6

Onhan lääkekuluilla kattokin, jonka jälkeen niitä saa ilmaiseksi.

Marja-Leena Kuronen Vastaus kommenttiin #22

Kyllähän se lääkekulukatto on, mutta sitä ennen pitää löytyä tavalla tai toisella se reilu 600 omasta taskusta! Maksusitoumus apteekkiin ei kata yksityislääkärin määräämiä lääkkeitä automaattisesti. Lääkkeen lisäämistä maksusitoumukseen voi pyytää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niinkö, millä perusteella? Aika harvat köyhät kai yksityislääkäriä käyttää. Entä jos kunta käyttää yksityisklinikkaa ostopalveluna?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jos yllämainitussa tapauksessa ohjaisit minua hakemaan toimeentulotukea tekisi varmaan mieli lyödä, mutta sitä en tietenkään tekisi, jonkun ruman sanan saattaisin sanoa.
Minua on kerran vartijan toimesta pahoinpidelty kun yritin ohikulkijolta pyytää markkaa jotta olisin voinut soittaa taksin yölliseltä Tallinnaterminaalista.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

kyyti ruotsin puolelle, hävittää paperit ja "asulym" -> Problem solved

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Valtiolla ei ole rahaa. Velkaantuminen lisääntyy kiihtyvällä vayhdilla. Töitä olisi mutta sellaista työtä, joita ihmiset haluaisivat tehdä ei ole, - mieluummin ollaan työttömänä.

Ja Suomen täytyy ottaa lisää kymmeniä tuhansia pakolaisia vuosittain entisten lisäksi, kukaan näistä ei osaa suomenkieltä, monet eivät osaa edes lukea ja kirjoittaa omalla äidinkielellään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Toissavuonna tuli 30 000 turvapaikanhakijaa. Siis hakijaa, yli puolet jäi ilman. Edes silloin ei voinut puhua kymmenistä tuhansista pakolaisista, saati koskaan sitä ennen tai sen jälkeen. On itsestään selvää, että juuri maahan tullut ei suomea osaa, mutta kaikkihan suomea oppivat kun opetetaan.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Ihan vaan uteliaisuuttani kysyn, kuinka monta noista 30 000 turvapaikan hakijasta on poistunut maasta. Sekä kuinka moini on vielä täällä veronmaksajien elätettävänä?

Sekä moniko on työelämässä?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #10

Turhaa jallitella monta pakolaista tuli tai jäi tulematta Suomeen.
Kaivakaa Googlesta kuinka paljon suomalainen veronmaksaja maksaa maahanmuuttajien elättämisestä Suomessa! Siis monta euroa vuosittain sinä ja minä per henkilö maksamme maahanmuutatosta (ja ihan mielenkiinnon vuoksi kuinka paljon tanskalaiset maksavat siitä).

Ja heitätän tässä vielä "radikaalimman" ajatuksen. Voinko veronmaksajana itse päättää mihin veroeuroni käytetään, - käytetäänkö ne suomalaisten vanhusten hoitamiseen vai haahanmuuttajiin? Tietysti tätä mahdollisuutta ei koskaan tule, mutta tämän ajatuksen kannatuksen voi helposti mitata gallup tutkimuksilla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #18

En minä mitään jallitellut, kerroin ihan todelliset luvut. On se kumma kun ei todellisuus joillekin kelpaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Lopetetaan raha nykypäivänä jo turhana vaidon välineenä, niin rahan puutekaan ei ole ongelma. Silloin olisi pakko ottaa huomiioon todelliset resurssit.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Joo, jos keksit paremman konstin kuin raha vaihdon välineeksi, niin nostan sinulle hattua ja kumarran syvään. Amen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #19

Mitään vaihdon VÄLINETTÄ, joka ennen kantoi informaation saatavista pitkiäkin matkoja, ei enää tarvita kun informaatio siirtyy välittömästi valon nopeudella vaikka toiselle puolelle maailmaa.
Halloo, herätys, oravannahkojen aikakausi on ohitettu jo.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/hand...

Juu.. Onhan se paluumuutto aika huimaa..

Viimevuonna hieman yli 2000 ja kolmen kuluneen vuoden aikana hieman yli 3000

PS. Katsoin googlesta.

Mika Laasanen

Miksei suomalaisia vanhuksia laiteta hotelliin asumaan jossa saavat kolme ateriaa päivässä,tuhannet muut ihmiset voivat elää noin eikä maksa heille mitään,miksei vanhukset myös voi

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Jaa, mitäs unia sä olet nähnyt? Ketkä tuhannet ihmiset?

Toimituksen poiminnat