Veikko Tarvainen Mitä kello on silloin, kun kaikki kellot ovat pysähtyneet?

Maailma on suomettunut Kiinan kauppiassaappaan alla

Kaksi Nobelin rauhanpalkinnon saajaa on kuollut vankeudessa. Toinen toissapäivänä Kiinassa, väkivallatonta vastarintaa harjoittanut, lähes 15 vuotta vankilassa virunut Liu Xiabo. Toinen natsi-Saksassa vuonna 1935, saksalainen pasifisti Carl von Ossietzky.

Osa länsimaista esitti Liun vapauttamista ja länteen hoitoon pääsemistä pari päivää ennen hänen kuolemaansa. Mikään länsimaa ei Liun kuoleman jälkeen tuominnut hänen epäinhimillistä kohteluaan, toteaa Le Monde pääkirjoituksessaan ja kertoo, että Macron kutsui G-20 kokouksessa mukana ollutta Kiinan johtajaa Xitä ”yhdeksi maailman suurista johtajista”. Toki hän sanoi kunnioittavansa Liuta. Trump luonnehti Xitä ”ystäväksi”, ”hyväksi ihmiseksi”, ”kyvykkääksi johtajaksi”.

Hallitusten kommenteissa Liun kuoleman jälkeen ihmisoikeuskysymys loisti poissaolollaan analysoi Le Monde. Lehti muistelee, kuinka aikoinaan länsi tuki Vaclav Havelia, Nelson Mandelaa ja Andrei Saharovia.

Le Monde toivoo muun muassa, että maailma vaatisi vankeudessa kuolleen  Nobelin palkinnon saajan vaimon Liu Xuan vapauttamista.

Vaatiiko sitä ja muita ihmisoikeuksia Kiinaan joku suomalainen merkittävä lehti tai organisaatio?

70-luvulla Suomi vaikeni Neuvostoliiton ihmisoikeusrikkomuksista. Nyt koko maailman poliittinen eliitti tekee pääsääntöisesti samaa Kiinan suhteen.

Kauppa on yleensä käytännön politiikan kovin arvo, vaikka hetki sitten Suomen pääministeri, ulkoministeri ja valtiovarainministeri innostuivat puhumaan arvoista.

Nyt ei taida olla arvopuheen aika? Eikä kauppaboikottien.

Kiusallisista asioista yleensä vaietaan.

Veikko Tarvainen

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Näin se on! Onhan se uskomatonta että herrat ja rouvat kehtaa puhua julkisesti "arvoista" ja "arvopohjista"

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Lie aika inhimillistä tämä johtajien vaikeneminen. Kuten Tarvainen kiteyttää niin kaupankäynti sanelee puheet ja vaikenemiset. Johtajakin on raadollinen, hän hyvin tietää että kansan enemmistö mittaa hänen arvoaan loppuviimeksi rahassa. Elikä jos oikein filosofiseksi heittäytyy on useimmilla meistä peiliin katsomisen paikka sen sijaan että arvostelemme hurskaasti itse valitsemiamme johtajia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei se kaupankäynti kyllä hirveästi vahingoittuisi jos noottia lähtisi.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Länsimaat palvoo rahaa niin paljon että tämän päivän mandelat saavat kuolla yksinään.

Missä muuten on Dalai-lama?

Toimituksen poiminnat