Veikko Tarvainen Mitä kello on silloin, kun kaikki kellot ovat pysähtyneet?

USA:n oma omaehtoinen terrorismi

Hienoa olisi, jos USA:ssa aselakien tiukentamista vaativat koululaisten mielenosoitukset leviäisivät ja mukaan tulisi muitakin. Niin voi käydä. Ehkä ainakin kouluampumisiin tottumaan joutuneet nuoret ovat saaneet tarpeekseen "aseellisesta vapaudesta". 

Mutta sekään ei vielä takaa, että mitään oleellista muuttuu.

Kyse on oudosta kulttuurisesta syövästä, joka on syvällä.

Kyse on myös rahasta. Kansallinen kivääriyhdistyksellä on rahaa voidella poliitikkoja. Ja he voitelevat.

Kyse on myös sellaisesta demokratian muodosta, jossa yksityisellä rahalla on paljon, paljon valtaa politiikassa.

(Kun tämän sanon, en halua puolustaa mitään poliittista totalitarismia vaikkapa Venäjää)

Traaginen Suomen Kuvalehden otsikko seitsemän vuoden takaa:

USA ja aseet: Arjen ampumisiin kuollut enemmän ihmisiä kuin Yhdysvaltain sodissa yhteensä

Ja faktaa:

"Aina kun Yhdysvalloissa tapahtuu joukkoampumisia, aseiden vastustajat kaivavat esiin tilastot. Martin Luther Kingin vuonna 1968 tapahtuneen murhan jälkeen yli 1,2 miljoonaa muuta amerikkalaista on kuollut arkisessa aseväkivallassa. Määrä on reilusti suurempi kuin kaikissa Yhdysvaltojen käymissä sodissa kautta historian mukaan lukien sisällissota (140 000 kaatunutta), ensimmäinen maailmansota (54 000) ja toinen maailmansota (292 000)."

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/usa-ja-aseet-arjen-ampumisiin-kuollut-enemman-ihmisia-kuin-yhdysvaltain-sodissa-yhteensa/

Kun asian on totuttu, turruttu, niin ehkä näitä lukuja ei enää nykyään niin nostetataankaan esiin? Ihminen tottuu melkein mihin vain. Hyvässä ja pahassa.

Traaginen on Trumpin idea aseistaa osa koulujen opettajista kouluampujia vastaan. Toisaalta se on looginen villin lännen aseellisen logiikan jatkumo.

Terrorismia vastaan on hyvä taistella. Myös oman maan omaehtoista terrorismia vastaan, joka on oman maan syöpä.

Veikko Tarvainen

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Vaikka aselakeja tiukennettaisiin kuinka ja uusien aseiden hankkimista rajoitettaisiin, tilanne Yhdysvalloissa ei juurikaan muuttuisi. Miksi näin?

Yhdysvalloissa on valmistettu aseita satojen eri valmistajien toimesta aina 1700-luvulta saakka. Nykyaikaiseksi laskettavia aseita on niitäkin tehty jo 1800-luvun puolivälistä, jolloin ensimmäiset rullarevolverit otettiin käyttöön. Samaa ikäluokkaa ovat vanhimmat makasiinikiväärit ja pumppuhaulikot. Kaikki yhtä tappavia.

Ongelma on se, ettei kukaan tiedä, paljonko aseita Yhdysvalloissa oikeasti on. Olen nähnyt arvion, jonka mukaan niitä voisi teoriassa olla jopa puoli miljardia-miljardi. FBI:n rekistereissä aseista ei ole kuin murto-osa.

Pelkästään kaiken kansan kammoksumia terroriaseita, eli AR-15 kivääriä on myyty Yhdysvalloissa vuosina 2000-2010 noin pari miljoonaa kappaletta.

https://www.theguardian.com/news/datablog/2012/dec...

AR-15 on itsessään kehitetty jo 50-luvulla ja se otettiin Yhdysvaltain armeijan käyttöön 60-luvulla. Valmistusmääristä minulla ei ole tietoa, mutta niitä on tehty varmastikin kymmeniä miljoonia.

AR-15 sarjatuliversiota M-16 on myös ollut ostettavissa siviilimarkkinoilla tietyissä osavaltioissa, joissa ei ole ollut juurikaan rajoituksia aseen hankinnalle. Jopa gatling-konetykkejä on siviileillä.

Mediassa puhutaan pääsääntöisesti AR-15 kivääristä, koska toimittajat eivät muusta tiedä. Yhtä tappavia ovat siviileille myydyt sadat tuhannet, ellei miljoonat M-14, M-1 Garand ja sen pikkuveli M-1 karbiini sekä sadat tuhannet euroopasta tuodut sotilaskivääreiden siviilimallit mukaanlukien suomalaiset Sako/Valmet M-62 ja 92/95 kiväärit sekä Kalashnikovin eri variaatiot.

Lisäksi maahan on tuotu kenties miljoonia sotasaalisaseita kymmenistä Yhdysvaltojen käymistä sodista.

Lasketaan tähän päälle vielä 200-miljoonaa erilaista pistoolia ja revolveria.

Siinähän keräävät pyssyt pois.

Unelma aselakien kiristämisen vaikuttavuudesta on pelkkää toiveunta. Viimeisenä klikkinä on aseteollisuuden ja aseharrastajien pää-äänenkannattaja NRA, jonka vaikutusvalta ylittää pahimpienkin hoblofoobikoiden tahtotilan.

Trumpin esittämä, tulivoimaa lisäävien osien kielto olisi itse asiassa loistava kompromissi, joka saattaisi lakitasolla mennä läpikin, koska kyseisellä lailla ei astuta kenenkään varpaille, ts. rikota perustuslakiin kirjattuja oikeuksia. (second amendment, vapaan kansalaisen oikeus omistaa ja kantaa aseita)

Yhdysvaltain perustuslaki ei ole pelkkää wc-paperia, kuten Suomessa. Sitä ei voi muuttaa pysyvästi, ei edes yhtä pientä pykälää. Siksi se onkin perustuslaki.

Lipasrajoituksetkin voitiin säätää vain määräajaksi.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Kososen kirjoitus on erittäin hyvä. Yhtä asiaa kuitenkin hieman korostaisin second amendmentin yhteydessä, ja se on kansalaisten oikeus syöstä tyrannimainen hallitus vallasta, koska sillä asialla on perustelu kyseistä lisäystä. Tässä linkki, joka arvioi asiaa tuosta näkökulmasta:

https://www.theatlantic.com/national/archive/2011/...

Reaalipoliittisesti voidaan kysyä, että mitä tarvitaan Yhdysvaltain hallituksen syöksemiseen vallasta. Siihen ei muutama punaniska pysty, vaan siihen tarvitaan suuri, hyvinvarustettu, aseistettu ja koulutettu armeija.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Huolimatta aseiden suuresta määrästä ja asekulttuurista, jossa niitä myös kannetaan mukana, Eurooppalaislähtöiset Amerikkalaiset eivät tapa suuremmalla intensiteetillä kuin Euroopassa yleisesti esim. Suomessa tehdään keskimäärin enemmän henkirikoksia kuin Yhdysvaltojen valkoinen populaatio.

On helpompi syyttää aseita, mutta niitä aseita käyttävät ihmiset ja todelliset ongelmaryhmät ovat mustaihoiset ja latinot, joiden jengiytymiset aiheuttavat suurimmat ongelmat. Nuorten mustien miesten n. 3% väestöosuus tekee yli puolet henkirikoksista.

Lienee selvä ettei aseita saa pois rikollisilta mitenkään, joten nämä kiristykset koskisivat suurta joukkoa valkoisia kansalaisia, jotka mielisairaiden kilahtamisia lukuunottamatta eivät yleisesti käytä niitä muita ihmisiä kohtaan.

Ps. Myös joukkoampumisissa mustaihoisilla on pieni yliedustus väestöpopulaatioihin nähden.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Approximately 620,000 soldiers died from combat, accident, starvation, and disease during the Civil War."

"The numbers of Civil War dead were not equaled by the combined toll of other American conflicts until the War in Vietnam."

https://www.civilwar.org/learn/articles/civil-war-...

Toinen maailmansota: 418500.

https://www.secondworldwarhistory.com/world-war-2-...

Toimituksen poiminnat